Nej, jag ger upp!

Publicerat: 24 april, 2009 i Uncategorized

Jag är trött på language exchange. Okej för att min brorsa använt det mycket i sina japanskastudier och uppenbarligen fått kontakt med de mest underbara människor. Tänk er de sötaste av alla söta japanska flickor som dessutom är coola och trevliga. Dem har han blivit vän med, bott hos i Japan och en har till och med friat till honom. Det lär knappast hända mig även om undertecknad har visst dokumenterat brudtycke. Det här är istället vad jag har råkat ut för:

* En ung tjej som bara ville lära sig svenska för att kunna fråga At the Gates om autografer. ”Svenskar är ju så dåliga på engelska.”

* En 40-årig kvinnlig akademiker från Texas som bara kunde snuskigheter på svenska men ville utöka sitt ordförråd till mer matnyttiga vidder. Hon slutade höra av sig efter orkanen Ike. Blåste väl bort eller något.

* En kille som bara ville lära sig säga ”hej” och berätta att han träffat Yngwie Malmsteen i verkligheten.

* Och så sist men inte minst: Engelsmannen. Ett kapitel för sig. Han brinner verkligen för Sverige och svenska. Vill så gärna lära sig. Men han förstår inte att språk är något som är komplicerat att lära sig, något som kräver tid och engagemang. Efter att ha rättat otaliga försök till svenska mail inser jag att han inte kan skriva en enda mening rätt och att det är dags för mig att ge upp den biten.

Nu har det dock visat sig att Engelsmannen är jättebra till andra saker. Förutom att han är rolig att snacka med på MSN så har han lärt mig att potatischips heter crisps i England, att man absolut inte under några omständigheter får kalla fotboll för soccer (om man inte vill bli lynchad förstås) och att ”tea” kan innebära middag. Snacka om att man är amerikaniserad… Brorsan har också bjudit den ena japanskan till landet och hon har lagat middagar åt oss – okonomiyaki, kycklinggryta och sushi. Helt fantastiskt välsmakade mat.

Jag kan verkligen rekommendera language exchange för att träffa nya människor från andra kulturer. Till språkstudier fungerar det dock mindre bra enligt min erfarenhet.

Annonser
kommentarer
  1. fiendishrabbit skriver:

    Holy crap, en updatering!”Svenskar är ju så dåliga på engelska.”Haha! Tja, undrar vad man har för krav på engelskakunskaper i så fall. Kanske blandat ihop oss med schweizare (som vanligt då), eller nått.mmmm, okonomiyaki. Har försökt mig på ett par varianter av den.

    • nintendotjejen skriver:

      Hon var en tomte. Hårdrockare…. 😉 Och hoppas verkligen inte att Schweiz får credit för At the Gates!Blev sugen på sushi nu. 🙂 Blev bjuden på det av henne förra veckan.

  2. […] 24 april 2009 skrev jag: ”Jag är så trött på language exchange.” Detta uttalande får jag nu lov att äta upp. Med ketchup. Jag har träffat en helt underbar […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s